• Večer bez médií 2024
          • Večer bez médií 2024

          • Konečne prišiel deň, na ktorý sa deti už mesiac tešili! Dňa 26. apríla 2024 bola v škole prespávačka! Rodičia detí 2., 4. a 5. ročníka v piatok podvečer vystrojili svoje ratolesti do školy s karimatkami, spacákmi, pyžamkami, nechýbali plyšáky, hračky od výmyslu sveta a úsmev na tvárach detí i rodičov....

            Triedy sa mávnutím čarovného prútika premenili na herne a spacie kútiky. A keďže bez médií, tak bez médií! A vôbec deťom nechýbali. Triedne učiteľky si pre nich pripravili športové súťaže, výtvarné aktivity ku dňu Zeme, spoločenské hry. Nechýbala pizza i koláčiky. Najatraktívnejšou zábavou bolo prechádzanie sa po chodbách školy po zotmení s baterkami v rukách! A niektorí žiaci si šepkali príbehy i tajnosti do skorých raných hodín. Ešteže ráno nešli do školy....

            A či boli spokojní? Už sa tešia na budúci rok!

            Fotografie si pozrite vo fotoalbume.

          • Podjavorinskej Bzince 2024

          •         Dňa 22. apríla sa naši mladí, nadaní recitátori zúčastnili recitačnej súťaže „Podjavorinskej Bzince“. Miestenky do krajského kola si vybojovali v okresnom kole „Beniakove Chynorany“.

                    V prvej kategórii nás zastupovali Filipko Krbúšik zo štvrtej triedy a Lucka Krbúšiková z tretieho ročníka. Filipko si zmeral sily už po tretíkrát z najlepšími z Trenčianskeho kraja v poézií, Lucka nás reprezentovala v próze.

                    Tretiu kategóriu zastupovali žiačky ôsmeho ročníka, Ninka Sofi Janíčková sa pred odbornú porotu postavila s poéziou, Laurika Ševčíková s prózou.

                    Z krajského kola si odniesli nielen cenné rady, ktoré talentových žiakov určite posunú ďalej v ich umeleckom prednese, ale i skúsenosti a v neposlednom rade nezabudnuteľný zážitok.

                    Filipko svojím prirodzeným prejavom, zjavom a ukážkou od Milana Rúfusa „Ako čert slúžil“, okúzlil porotu natoľko, že odchádzal zo Bziniec pod Javorinou s druhým miestom.

            Gratulujeme!

        • Návšteva sklárskeho skanzenu u majstra oceneného čestným titulom Ministerstva kultúry SR
          • Návšteva sklárskeho skanzenu u majstra oceneného čestným titulom Ministerstva kultúry SR

          • čoho sa vyrába sklo? Ako sa vlastne tvaruje? Dá sa strihať či naťahovať? Pri akej teplote ho viem upravovať?

            Na tieto i podobné otázky sme hľadali s našimi deťmi odpovede priamo u toho najpovolanejšieho – pána Petra Dolinaja, držiteľa čestného titulu sklárskeho majstra ľudovej umeleckej výroby vo Valaskej Belej. 26.4.2024 sme spolu so žiakmi siedmeho až deviateho ročníka navštívili Sklársky skanzen – Sklený sen. V dobe rýchleho pokroku a informácií už nestačí načerpávať vedomosti iba z učebníc či výkladu učiteľa.  Pokiaľ je preto možnosť sprostredkovať poznatky i formou zážitkového učenia, naši učitelia ani na chvíľu neváhajú a pre žiakov skačianskej základnej školy organizujú rôzne zaujímavé „expedície“ za poznávaním.

            Tu na „mieste činu“ im skutočný majster priblížil výrobu tohto zaujímavého materiálu tradičnými postupmi. Veď tradícia sklárskeho remesla v obci siaha až do roku 1747! Žiaci v priamom prenose pozorovali ručnú výrobu s využitím pece rozpálenej na 1200 °C, kedy sa sklo tekuté ako med s použitím rôznych kovových nástrojov či vody  premieňalo na úžasné výrobky v tvare zvieratiek či kvetov. Zistili, že ak majster použije sklársku píšťalu, dokáže cez ňu fúkať duté tvary potrebné na výrobu napríklad pohárov či džbánov. Výtvory tejto dielne nie sú strojovou výrobou, každý výrobok je ručne tvarovaný, má jedinečné črty.

            V závere prezentácie si nadšení učni mali možnosť vyskúšať vyrobiť vlastný sklený výrobok. Ako rýchlo zistili, nie je to vôbec jednoduché. Viaceré deti podporili kúpou drobných výrobkov slovenský trh. Isté je, že exkurzia sa deťom páčila, mala zmysel a do Valaskej Belej sa radi vrátime. Fotografie si pozrite vo fotoalbume.

          • VESMÍR OČAMI DETÍ

          • Aj v tomto školskom roku sme sa zapojili do „tradičnej“ výtvarnej súťaže s názvom Vesmír očami detí. Z našej školy sme poslali 20 žiackych prác v dvoch kategóriách.

            V I.kategórii  žiakov I.st. sme nemali úspešných maliarov. V kategórii II.st. bola odmenená Natália Podoliaková z VIII.A, ktorá sa umiestnila na 5.mieste. Jej práca postupuje do celoslovenského kola do Slovenskej ústrednej hvezdárne v Hurbanove, kde má ďalšiu šancu na úspech. Natálke  držíme palce a tešíme sa na jej budúce umelecké diela.

          • Slávik Slovenska 2024

          • Ľudová pieseň je pieseň, ktorá sa odovzdávala z generácie na generáciu. Jej autora nepoznáme. Vznikala od začiatku ľudstva. Spievali sa pri rôznych slávnostiach alebo pri práci. Je klenotom každého národa......

            Dňa 18. apríla 2024 sa v priestoroch školskej knižnice uskutočnilo školské kolo súťaže „Slávik Slovenska“. Súťažilo sa v dvoch kategóriách a spievali sa ľudové piesne asi zo všetkých regiónov Slovenska. Odborná porota to nemala ľahké, ale napokon rozhodla nasledovne:

                    1. kategória

            1. miesto: Majka Hozáková II.A

            2. miesto: Ľuboško Fraňo I.A a Mirka Hudecová III.A

            3. miesto: Jasmínka Blaney I.A a Lucka Krbúšiková III.A

             

                    2. kategória

            1. miesto: Jojko Hozák V.A

            2. miesto: Simonka Šrámková IV.A

            3. miesto: Hanka Fodorová IV.A a Saška Jankeje VI.A

            Gratulujeme!

             

            Víťazi z oboch kategórií nás budú v máji reprezentovať v okresnom kole v Partizánskom, v priestoroch ZUŠ. A my budeme držať palce!

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Skačany 539
      • 038/7488 181, 0911 330 789
      • Skačany 539 95853 Skačany Slovakia
      • IČO: 36125644
      • DIČ: 2021604959
      • 038/7488 101
      • 038/ 7488 367, 0910 871 873, zs.miklasova@gmail.com
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje